Mantelzorg nodig?

‘De ouderdom komt met gebreken’ wordt wel eens gezegd. Waar je altijd alles zelf kon, moet je nu hulp inschakelen. En waar je vroeger altijd mensen om je heen had als je dat wilde, is het nu soms heel stil.

Je staat hierin niet alleen, maar dat is misschien een schrale troost. Toch ben ik ervan overtuigd dat het anders kan! Door zaken goed te regelen maak ik het verschil voor ouderen met een hulpvraag.
Hieronder leg ik uit hoe dat werkt.

Marie-José van de Sande

Heb je hulp nodig?

Als je ouder wordt, is het normaal dat je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld bij:

  • Boodschappen doen
  • Eten koken
  • Wassen en strijken
  • Het huis schoon houden
  • De administratie en financiën regelen
  • Persoonlijke verzorging, zoals aankleden en douchen
  • Naar een arts, ziekenhuis of naar vrienden gaan

Je staat nooit alleen in Nederland, maar soms moet je zoeken naar de oplossing die jou het beste past. Maar er zijn oplossingen.

Ondersteuning door de Mantelzorgmakelaar

Er is veel te kiezen op het gebied van zorg in Nederland, maar aan elke optie zitten haken en ogen. Bovendien zijn er veel instanties, allerlei wetten en vergoedingsmogelijkheden en dat maakt het ingewikkeld.

Welke zorg moet je kiezen, wat past bij jou en hoe regel je dat?

Als Mantelzorgmakelaar ben ik dé professional die je helpt met al deze regeltaken. Ik kan samen met jou, je situatie in kaart brengen zodat jij kunt bepalen wat je wil. Jij houdt de regie.

Wat kost dat allemaal?

Hulp en zorg die je inzet kosten geld. Vaak zijn er regelingen of verzekeringen om kosten van zorg en hulp te dekken.

Ook mijn uren kosten geld. Meestal worden mijn kosten betaald uit de aanvullende zorgverzekering van de mantelzorger en anders spreken we vooraf duidelijk af mijn kosten zijn.

Oud worden is leuk, maar oud zijn niet.

Vroeger deed ik alles zelf, nu bel ik mijn (klein-)kinderen voor hulp.

Ik kan geen auto meer rijden, ik bel gewoon de regio-taxi, dan hoef ik niemand lastig te vallen.

Ik hoef niet meer te sparen maar geef mijn geld uit voor mijn eigen welzijn.

Wie kan jou helpen?

Mantelzorg krijg je van mensen die dichtbij staan: je partner, je kinderen, een familielid of iemand uit je sociale netwerk. Maar hulp vragen is niet gemakkelijk, want je wilt jouw dierbaren liever niet tot last zijn. En soms doen jouw mantelzorgers al zoveel, of zijn ze al zo druk, dat je ze niet meer wilt of durft te vragen om nog meer te doen.

Via speciale organisaties bieden mensen zich aan om je te helpen met allerlei klusjes, of gewoon als gezelschap. Maar ook hier geldt dat je vaak een drempel over moet om de hulpvraag te stellen. Bovendien voelt het best raar om zomaar een vreemde te laten komen.

Via professionele Zorgverleners kun je zaken als huishoudelijke hulp, vervoer en medische zorg regelen. Meestal kost dat veel geld, en is het ingewikkeld om te regelen, dus wordt het niet gedaan, of uitgesteld. En als het dan is geregeld zie je vaak dat deze zorg erg snel en efficiënt moet. Er is weinig tijd en alles moet snel, snel, snel.

Waar kan ik bij helpen?

Ik kan informatie geven, meedenken en ondersteuning bieden in het zorgen voor je naaste.