Mantelzorg nodig?

‘De ouderdom komt met gebreken’ wordt wel eens gezegd. Waar je altijd alles zelf kon, moet je nu hulp inschakelen. En waar je vroeger altijd mensen om je heen had als je dat wilde, is het nu soms heel stil.

Je staat hierin niet alleen, maar dat is misschien een schrale troost. Toch ben ik ervan overtuigd dat het anders kan! Door zaken goed te regelen maak ik het verschil voor ouderen met een hulpvraag.
Hieronder leg ik uit hoe dat werkt.

Marie-José van de Sande

Heb je hulp nodig?

Als je ouder wordt, is het normaal dat je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld bij:

 • Boodschappen doen
 • Eten koken
 • Wassen en strijken
 • Het huis schoon houden
 • De administratie en financiën regelen
 • Persoonlijke verzorging, zoals aankleden en douchen
 • Naar een arts, ziekenhuis of naar vrienden gaan

Je staat nooit alleen in Nederland, maar soms moet je zoeken naar de oplossing die jou het beste past. Maar er zijn oplossingen.

Ben je alleen of eenzaam?

Veel ouderen ervaren eenzaamheid, bijvoorbeeld als je minder mobiel wordt. Herken je dit?

 • Dagen kunnen lang zijn
 • Alle dagen lijken op elkaar
 • Ik voel vaak dat er niemand meer op me zit te wachten
 • Het ontbreekt mij soms gewoon aan gezelschap, een praatje, een beetje aandacht of samen lachen
 • Met wie kan ik een kaartje leggen of een puzzel maken?
 • Waarom belt er niemand meer?

In Nederland voelt 1 van de 3 ouderen zich regelmatig eenzaam, dus je bent niet de enige. Ook voor eenzaamheid zijn er oplossingen.

Oud worden is leuk, maar oud zijn niet.

Vroeger deed ik alles zelf, nu bel ik mijn (klein-)kinderen voor hulp.

Ik kan geen auto meer rijden, ik bel gewoon de regio-taxi, dan hoef ik niemand lastig te vallen.

Ik hoef niet meer te sparen maar geef mijn geld uit voor mijn eigen welzijn.

Ondersteuning door de Mantelzorgmakelaar

Er is dus veel te kiezen op het gebied van zorg in Nederland, maar aan elke optie zitten haken en ogen. Bovendien zijn er veel instanties, allerlei wetten en vergoedingsmogelijkheden en dat maakt het ingewikkeld.

Welke zorg moet je kiezen, wat past het best en hoe regel je dat?

Als Mantelzorgmakelaar ben ik dé professional die je helpt met al deze regeltaken. Ik kan samen met jou, je situatie in overzichtelijk maken. Met deze informatie kun jij bepalen wat jij graag geregeld wilt hebben en op welke manier. Jij houdt de regie.

Wat kost dat allemaal?

Hulp en zorg die je inzet kosten geld. Alleen mantelzorgers en vrijwilligers zijn gratis, dat spreekt voor zich. En gelukkig zijn er veel regelingen en verzekeringen om kosten van zorg en hulp te dekken.

Als Mantelzorgmakelaar kan ik samen met jou de mogelijkheden onderzoeken en je ondersteunen bij je keuzes. Ik kan uitzoek- en regelwerk uithanden nemen en ervoor zorgen dat jij de hulp krijgt die je nodig hebt, en dat je alle vergoedingen krijgt waar je recht op hebt.

Maar jij bepaalt wat ik doe, jij houdt de regie.

Ook mijn uren kosten geld. Vaak is er een aanvullende zorgverzekering die mijn kosten vergoedt. Of heb je een persoonsgebonden budget (PGB)? Dan kun je mijn kosten daaruit betalen. En anders spreken we vooraf duidelijk af wat je zelf wil betalen.

Wie kan jou helpen?

Mantelzorg krijg je van mensen die dichtbij staan: je partner, je kinderen, een familielid of iemand uit je sociale netwerk. Maar hulp vragen is niet gemakkelijk, want je wilt jouw dierbaren liever niet tot last zijn. En soms doen jouw mantelzorgers al zoveel, of zijn ze al zo druk, dat je ze niet meer wilt of durft te vragen om nog meer te doen.

Via speciale organisaties bieden mensen zich aan om je te helpen met allerlei klusjes, of gewoon als gezelschap. Maar ook hier geldt dat je vaak een drempel over moet om de hulpvraag te stellen. Bovendien voelt het best raar om zomaar een vreemde te laten komen.

Via professionele Zorgverleners kun je zaken als huishoudelijke hulp, vervoer en medische zorg regelen. Meestal kost dat veel geld, en is het ingewikkeld om te regelen, dus wordt het niet gedaan, of uitgesteld. En als het dan is geregeld zie je vaak dat deze zorg erg snel en efficiënt moet. Er is weinig tijd en alles moet snel, snel, snel.

Waar kan ik bij helpen?

Ik kan informatie geven, meedenken en ondersteuning bieden in het zorgen voor je naaste.