Mijn medewerker is mantelzorger. Wat kan ik doen?
Mijn medewerker is mantelzorger, hij heeft een moeder met beginnende dementie. Om de vinger aan de pols te houden belt hij haar, onder werktijd, 3 tot 5 keer per dag op. Elke maand moet hij enkele dagen vrij hebben om voor haar te zorgen, haar mee naar een arts te nemen of om haar huishouden te regelen. Dit leidt bij hem en bij mij, tot spanningen en frustraties, maar ook tot praktische problemen. Wat kan ik, als werkgever, doen?
Inzichtelijk maken van het probleem
Stap 1:
Ga met je werknemer over zijn mantelzorgtaken in gesprek. Maak mantelzorg bespreekbaar. Door te luisteren voelt je werknemer zich gehoord. Zorg dat alles uitgesproken kan worden en geef aan dat je je best doet om mee te denken.
Stap 2:
Maak het probleem inzichtelijk. Hoe groot is het probleem? Gaat het bijvoorbeeld om vaste dagen per maand of om 1 uur per dag? Kunnen de uren op andere tijden ingehaald worden of kan hij elke dag wat eerder naar huis en is de zaterdag als compensatie een optie? Zijn er andere oplossingen mogelijk? Hoe lang gaat het duren?
Stap 3:
Zorg dat je werknemer zich gesteund voelt in het vinden van een goede balans tussen werk en mantelzorgtaken. En bied hem ondersteuning aan om zijn balans te houden en om verzuim te voorkomen. En zorg bovendien dat hij zich verantwoordelijk blijft voelen voor een goede uitvoering van zijn werk.
Ondersteuning door Arbodienst of Mantelzorgmakelaar
Als je medewerker (nog) niet ziek is kan hij een afspraak maken op het ‘preventief’ spreekuur van de Arbodienst. De bedoeling van het spreekuur is om werkverzuim te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Je kunt je medewerker adviseren om met de Arbodienst te gaan praten. Het verslag van het gesprek is vanwege de privacy niet voor de werkgever.
Een Mantelzorgmakelaar kan de thuissituatie van je medewerker ontlasten, door praktische informatie, ondersteuning en oplossingen aan te bieden bij zijn mantelzorgtaken. Het is belangrijk dat je werknemer zijn balans houdt en niet uitvalt. Deze ondersteuning wordt meestal door de aanvullende zorgverzekering van de medewerker vergoed. Ook hier geldt dat privacy van de werknemer gerespecteerd wordt.
Conclusie
Praat met elkaar, luister naar elkaar en zoek samen naar oplossingen. Soms zijn die makkelijker dan je zou hebben gedacht.
Een Mantelzorgmakelaar kan jou en je medewerker advies geven en de mogelijkheden bespreken. De kosten van een Mantelzorgmakelaar worden vaak vanuit de aanvullende verzekering van de mantelzorger vergoed. Het tijdig inschakelen van een Mantelzorgmakelaar kan veel ellende en verzuimkosten voorkomen.
Werkgever en werknemer zijn er beiden bij gebaat dat verzuim wordt voorkomen!
Waar kan ik bij helpen?
MJ regelt alles rondom Mantelzorg!
Heb je vragen over mantelzorgers in je bedrijf?
Heb je naar aanleiding van dit blog vragen, zijn er onduidelijkheden of zou je graag willen sparren over een mantelzorg vriendelijk bedrijf?
Neem dan gerust contact op met Marie-José van de Sande.
Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 468 11 567 of mail naar info@mjregelt.nl.