• Mantelzorg verplicht?

Is mantelzorg verplicht?

Mantelzorg is meer dan alleen de alledaagse zorg voor elkaar. Je bent mantelzorger als je iemand lange tijd – onbetaald – veel zorg geeft. Deze zorg is meer dan je normaal gesproken van elkaar kunt verwachten.

Maar mantelzorg is niet verplicht. Niemand uit jouw sociale netwerk is verplicht om aan jou mantelzorg te geven. Dus je partner, familieleden, vrienden of buren zijn niet verplicht je te helpen. Dat staat in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

In diezelfde wet staat ook dat de gemeente waarin je woont, wél verplicht is om je te helpen. Een gemeente zal bij iedere zorgaanvraag nagaan of er mantelzorgers beschikbaar zijn, maar gemeentes mogen mantelzorg dus nooit verplicht stellen.

Is gebruikelijke hulp verplicht?

Wat wél wettelijk is vastgelegd, is dat mensen verplicht zijn om elkaar ‘gebruikelijke hulp’ te geven. Gebruikelijke hulp is de hulp die mensen elkaar normaal gesproken geven als zij een gezin vormen of samen leven. Bijvoorbeeld helpen met eten koken, afwassen, stofzuigen en de kinderen aankleden en naar school brengen. Als een van de ouders ziek is, zullen gezinsleden vaak een aantal van deze taken kunnen overnemen.

Conclusie

Het verschil tussen mantelzorg en gebruikelijke hulp is dat mantelzorg niet verplicht is, en gebruikelijke hulp is wel verplicht.

De grens tussen gebruikelijke hulp en mantelzorg is soms vaag of onduidelijk. Heb je hierover vragen of zou je hier eens met een deskundige over willen verder praten? Een Mantelzorgmakelaar is dan de aangewezen persoon.

Marie-José van de Sande

Waar kan ik bij helpen?

MJ Regelt alles rondom mantelzorg


Heb je vragen over gebruikelijke hulp en mantelzorg?

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen, zijn er onduidelijkheden?
Neem dan gerust contact op met Marie-José van de Sande.
Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 468 11 567 of mail naar info@mjregelt.nl.