• vervangende mantelzorg? Er zijn mogelijkheden

Vervangende mantelzorg hoe regel je dat?

Een avond uit met een vriendin.
Een middag bridgen.
Een dag naar het strand.
Een week op vakantie naar de Veluwe.

Voor een mantelzorger is dit niet vanzelfsprekend.

Als mantelzorger ben je verantwoordelijk voor de zorg van je naaste. En als je naaste het alleen niet redt, dan moet je vervanging regelen als jij er even niet bent. Dit heet respijtzorg. Maar hoe regel je dat? Waar begin je? En wat kost het?

Soorten respijtzorg

  • Een familielid of een vrijwilliger.
    Hierdoor kun jij elke week, op een vaste dag, een paar uur, iets voor jezelf doen.
  • Dagopvang. Je naaste gaat naar een plek waar hij/zij zichzelf kan vermaken en vermaakt wordt, zodat jij jouw energie kunt aanvullen en dat jij dingen kunt doen die voor jou belangrijk zijn.
  • Aanwezigheidszorg. Iemand neemt de zorg van jou over en blijft bij jouw naaste. Jij kunt dan een paar uur, een hele dag of enkele dagen de zorg uit handen geven.
  • Logeeropvang is een tijdelijke opname van je naaste in een logeerhuis, zorghotel of verpleeghuis. Zorgverleners nemen de zorg tijdelijk van jou over. Jij kunt op vakantie of je hebt bv een weekend per maand tijd voor jezelf.

Elke situatie is anders. Het is belangrijk dat jouw naaste de zorg krijgt die nodig is en dat jij afstand kunt nemen. Daarom is het vinden van de juiste respijtzorg niet eenvoudig.

Hoe regel je het?

Een onafhankelijk Mantelzorgmakelaar kan informatie geven en uitzoeken wat oplossingen zijn voor jouw situatie.

Regel vervangende mantelzorg wel ruim op tijd, het kost altijd meer tijd dan je denkt.

Wat kost het?

Vervangende mantelzorg is gratis door inzet van familie of vrijwilligers of kan worden betaald door de gemeente, de Zorgverzekering of de Wet Langdurige Zorg.

Conclusie:

Zorg je al een poos intensief voor je ouders, je kind of een ander familielid, vriend of buur? Dan ben je mantelzorger en heb je soms iemand nodig die jou kan vervangen. Er zijn mogelijkheden, maar je moet ze wel zoeken.

MJ Regelt kan jou helpen om de beste oplossing te vinden.

Marie-José van de Sande

Waar kan ik bij helpen?

MJ Regelt alles rondom mantelzorg


Heb je vragen over de vervangende mantelzorg?

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen, zijn er onduidelijkheden of wil je meer weten over vervangende mantelzorg voor jouw situatie?
Neem dan gerust contact op met Marie-José van de Sande.
Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 468 11 567 of mail naar info@mjregelt.nl.