• Valkuilen van mantelzorgers

Wat zijn de 3 belangrijkste valkuilen van mantelzorgers?

In mijn praktijk heb ik veel te maken met mantelzorgere, de 3 meest voorkomende valkuilen van mantelzorgers zijn:

  1. Overbelasting

De grootste valkuil voor mantelzorgers is overbelasting. Dit kan je overkomen wanneer je te veel taken op je neemt zonder voldoende rust te nemen of hulp van anderen te vragen. Het is essentieel om een gezonde balans te vinden tussen zorgtaken én voor jezelf zorgen om een burn-out te voorkomen.

  1. Schuldgevoelens

Mantelzorgers kunnen vaak worstelen met schuldgevoelens, of het nu gaat om het gevoel tekort te schieten in de zorg of om tijd voor zichzelf te nemen. Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is om af en toe rust te nemen en om hulp en advies te vragen wanneer dat nodig is.

  1. Ontkenning van eigen behoeften

Mantelzorgers hebben vaak de neiging om hun eigen behoeften te negeren ten gunste van de behoeften van hun naaste. Het is echter cruciaal om te erkennen dat het heel belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen zodat je daardoor effectief voor een ander kunt zorgen. Het is niet egoïstisch om af en toe tijd voor jezelf te nemen, om verbonden te blijven met vrienden, familie en ondersteunende netwerken en hulp te vragen wanneer dat nodig is.

Door je bewust te zijn van deze valkuilen en proactief te werken aan het vermijden ervan, kun je als mantelzorger beter voor jezelf zorgen en de zorg voor je naaste op een gezonde en duurzame manier volhouden.

Kan een Mantelzorgmakelaar uitkomst bieden?

Een Mantelzorgmakelaar kan zeker uitkomst bieden aan mantelzorgers die te maken hebben met de genoemde valkuilen. Mantelzorgmakelaars zijn professionals die gespecialiseerd zijn in het ondersteunen van mantelzorgers bij allerlei aspecten van hun zorgtaken. Ze kunnen helpen bij het navigeren door het complexe zorglandschap, het vinden van passende (lokale) zorgvoorzieningen en het regelen van administratieve zaken.

Kortom, een Mantelzorgmakelaar kan een waardevolle partner zijn voor mantelzorgers.

Marie-José van de Sande

Waar kan ik bij helpen?

MJ Regelt alles rondom mantelzorg

Heb je vragen over jouw valkuilen als mantelzorger?

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen of wil je jouw valkuilen bespreken met een Mantelzorgmakelaar?
Neem dan gerust contact op met Marie-José van de Sande.
Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 468 11 567 of mail naar info@mjregelt.nl.