• Langer thuis wonen met zorg

Langer thuis wonen met een WLZ-indicatie

Wil of moet je langer thuis wonen met een Wlz-indicatie (Wet Langdurige Zorg) van het CIZ, dan zijn er meerdere mogelijkheden voor extra hulp in huis.

Je komt met een Wlz-indicatie altijd op een wachtlijst voor één verpleeghuis, er zijn dan 4 wachtstatussen:

  1. Urgent plaatsen: Je hebt een zeer dringende zorgvraag en het is belangrijk dat je snel de zorg krijgt die je nodig hebt. Mogelijk niet direct bij de zorginstelling van jouw keuze maar dan (tijdelijk) bij een andere zorginstelling.
  2. Actief plaatsen: Je hebt dringend zorg nodig (binnen een half jaar) maar het is mogelijk om opname nog even uit te stellen.
  3. Wacht op voorkeur: Je hebt een opnamewens maar deze is niet dringend en je kunt thuis nog wachten tot er in de zorginstelling van jouw keuze plek is. Krijg je binnen een jaar een passend aanbod? Dan verwachten we dat je dit aanbod accepteert.
  4. Wacht uit voorzorg: Je woont thuis en wil voorlopig nog niet worden opgenomen in een zorginstelling. Maar je wil wel voor de zekerheid bij de zorginstelling van jouw keus in beeld blijven.

De 4e mogelijkheid kun je gebruiken om thuis te blijven wonen, daar zit geen einddatum aan.

Wat heb je nodig?

  1. Verpleging: Bij specifieke verpleegtechnische handelingen, bijvoorbeeld wondverzorging, hulp bij injecteren of het verzorgen van een sonde of een morfinepomp.
  2. Persoonlijke verzorging: Bijvoorbeeld hulp bij het aan- en uitkleden, douchen, inname van medicijnen, toiletbezoek of hulp met steunkousen.
  3. Ondersteuning op het gebied van welzijn: deze ondersteuning is vooral bedoeld om cliënten te helpen om zo zelfstandig als mogelijk en zo lang als mogelijk thuis te laten verblijven.
  4. Huishoudelijke hulp: Noodzakelijk poetswerk, boodschappen, de was en de strijk.

Hoe wordt het betaald?

Met een Wlz-indicatie is er een aanzienlijk zorgbudget beschikbaar.

De meest gebruikte en eenvoudigste manier om het zorgbudget in te zetten is via Zorg in Natura (ZIN), door aangewezen organisaties.

Maar in deze tijd van personeelstekort kan een PGB ook een goede oplossing zijn om het zorgbudget in te zetten en het helemaal op jouw manier te regelen door niet aangewezen organisaties of met familie of vrienden.

Wie regelt het?

MJ Regelt kan je informatie geven zodat jij de juiste beslissingen kunt nemen en weet welke weg je moet gaan. Jij hebt en houdt de regie.

Als onafhankelijke Mantelzorgmakelaar, ben ik objectief en kan ik je het totaal plaatje laten zien en antwoord geven op al jouw vragen.

Marie-José van de Sande

Waar kan ik bij helpen?

MJ Regelt alles rondom mantelzorg


Heb je vragen over langer thuis wonen met een Wlz-indicatie?

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen, of wil je jouw mogelijkheden helder hebben?
Neem dan gerust contact op met Marie-José van de Sande.
Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 468 11 567 of mail naar info@mjregelt.nl.