• Dichtbij elkaar wonen om te kunnen mantelzorgen

Mantelzorgen en bij elkaar wonen

Je wil misschien wel mantelzorgen en bij elkaar wonen omdat je steeds meer zorgt voor je vader, zus of vriendin en de reisafstand een bezwaar begint te worden. Of je gehandicapte zoon wil graag op zichzelf gaan wonen, maar hij heeft jouw mantelzorg nodig. Of je merkt dat je vader en moeder eigenlijk niet meer alleen kunnen wonen. Wat is er dan mogelijk? En wat past bij jullie?

Woon mogelijkheden:

In veel situaties is het mogelijk een mantelzorgwoning vergunningsvrij te plaatsen als er sprake is van een zorgbehoefte.

Mantelzorgwoning: dit is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. De mantelzorger kan in het huis of in de mantelzorgwoning wonen. Mogelijkheden zijn:

  • een kant-en-klare mantelzorgwoning in je tuin plaatsen
  • een aanbouw aan je huis bouwen
  • een bestaande garage bij je huis, om bouwen tot mantelzorgwoning

Gaat je naaste verhuizen naar een verpleeghuis, of komt je naaste te overlijden, dan moet de mantelzorgwoning weer verwijderd worden óf moeten de keuken en badkamer eruit.

Pré-mantelzorgwoning: dit is hetzelfde als een mantelzorgwoning, alleen mag je er al gaan wonen vóórdat er nog werkelijk sprake is van een mantelzorgsituatie. Deze situatie mag maximaal 10 jaar duren.

Meergeneratie-woning: als je met meerdere generaties bij elkaar wil wonen, zonder mantelzorg, dat kan met 2 huizen op één woonperceel.

Kangoeroe-woning: dit is een combinatie van twee zelfstandige woningen onder één dak. De woonruimtes hebben elk een aparte voordeur.

De laatste twee opties zijn altijd met toestemming van de gemeente en zijn wel vergunningsplichtig. Elke gemeente heeft hiervoor eigen regels.

Voor- en nadelen van dichtbij elkaar wonen voor mantelzorg

Naast een hoop voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen, want wat voor de een wenselijk is, kan voor de ander een belasting zijn. Bespreek vooraf goed jullie verwachtingen maar vooral ook de voor- en nadelen.

Voordelen:

  • Je naaste kan langer zelfstandig thuis wonen
  • Je kunt snel helpen en het is makkelijker inpasbaar in je leven
  • Je kunt genieten van elkaars nabijheid en steun, de band wordt sterker
  • Je hebt meer zicht op hoe het (écht) met je naaste gaat
  • Je bespaart tijd en (reis)kosten

Nadelen:

  • Risico van overbelasting
  • Schending van privacy
  • De relatie kan veranderen door het verzorgend karakter
  • Financiële gevolgen: uitkeringen, toeslagen, gezamenlijke kosten, woonkosten en verzekeringen, of wat te doen bij overlijden of scheiding, leg dit vast bij een notaris

Ook interessant om naar te luisteren is de podcastreeks ‘Tussen thuis en verpleeghuis’ van MantelzorgNL.

Ondersteuning door een Mantelzorgmakelaar

Een Mantelzorgmakelaar kan informatie geven, specifieke zaken navragen en meedenken als onafhankelijke partij om de voor- en nadelen voor jullie situatie inzichtelijk te maken. Zodat problemen worden voorkomen (ook met andere familieleden).

Marie-José van de Sande

Waar kan ik bij helpen?

MJ Regelt alles rondom mantelzorg


Heb je vragen over de mogelijkheden van Mantelzorgwoningen?

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen, of wil je graag een onafhankelijke kijk op jullie situatie?
Neem dan gerust contact op met Marie-José van de Sande.
Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 468 11 567 of mail naar info@mjregelt.nl.