• Mantelzorger in balans

Ben ik mantelzorger?

Ik zei tegen een vriendin: “Jij bent mantelzorger”
Ze zei: “Nee hoor, ik zorg gewoon voor mijn ouders”.

Ik ben op het moment wel dagelijks met ze in de weer, even langs gaan, of ze bellen mij, een afspraak maken bij de huisarts, meegaan naar de fysio, maaltijden bestellen, klusjes in huis, de post doornemen en internet bankieren.

Meestal doen we ook nog snel een kop koffie…

En heet dat dan een mantelzorger?
“Nou dan ben ik dus een mantelzorger.”

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is alle niet-betaalde en niet-verplichte hulp aan je partner, kind, familie, vriend of buur die hulp nodig heeft vanwege lichamelijke, psychische, verstandelijke beperkingen of ouderdom.

Is mantelzorg een probleem?

Mantelzorg overkomt je, je kiest er niet voor. Je kunt er eigenlijk niet omheen. Met liefde doe je wat je moet doen. Maar het kan heel intensief worden en lang gaan duren. Kun je de balans houden met je eigen leven? Hopelijk gaat het goed en geniet je ervan, maar ben je er ook van bewust dat het je ook teveel kan worden. Blijf goed voor jezelf zorgen, dan kun je zolang mogelijk genieten van je mantelzorgtaken!

Maar wat als…

  • je ouders alleen jou als mantelzorger willen?
  • het teveel voor je wordt en je overbelast dreigt te raken?
  • jouw werkgever vragen begint te stellen?
  • je partner vindt dat jij over je grenzen gaat?

In al deze gevallen is het verstandig om een Mantelzorgmakelaar in te schakelen. Een Mantelzorgmakelaar kan jou advies geven en oplossingen aandragen. Het tijdig inschakelen van een Mantelzorgmakelaar kan overbelasting voorkomen.

Conclusie

Als je veel doet voor je ouders, naast de ‘gewone’ dingen die je al deed, dan ben je mantelzorger. Hoe je ermee om gaat, dat is aan jou. Mantelzorg hoeft zeker geen last te zijn.

Krijg je er wel last van, dan zijn er genoeg mogelijkheden om taken uit handen te geven of om dingen anders te regelen. Maar dat moeten jij en je naaste wel willen en kunnen.

MJ Regelt kan je ondersteunen, het liefst nog voordat het je teveel wordt, voordat je het overzicht verliest en zeker voordat je vast loopt in ons complexe zorgstelsel. Jij hebt de regie en bepaalt wat er moet veranderen, ik zal je ondersteunen, informeren en oplossingen aandragen.

Marie-José van de Sande

Waar kan ik bij helpen?

MJ Regelt alles rondom mantelzorg

Heb je vragen over de Mantelzorg?

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen, over jouw mantelzorgtaken en wat opties zouden kunnen zijn voor jou te ontlasten?
Neem dan gerust contact op met Marie-José van de Sande.
Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 468 11 567 of mail naar info@mjregelt.nl.